Susuzlaştırma (dewatering) en basit tanımıyla suyun uzaklaştırılması için gerçekleştirilen işlemlere verilen addır. İnşaat mühendisliğinde susuzlaştırma işlemi için pek çok farklı teknik olmakla beraber geotekstil hızlı uygulanabilirliği, çevreye duyarlılığı, maliyetleri ve enerji girdilerini azaltması nedeniyle mükemmel bir susuzlaştırma seçeneğidir.
Uygulama Alanları
Maden Atıkları
Limanlar
Nehirler ve Dereler
Barajlar/Göletler
Endüstriyel Yapılar
Belediyeler Kanalizasyon Atıkları
Avantajları
- Ekonomi sağlar.
- Hızlı uygulanır.
- Çevreye duyarlı bir sistemdir.
- Çamur susuzlaştırma (dewatering) işlemi için en uygun yöntemdir.
Diğer Bilgiler
Susuzlaştırma işlemi genel olarak 4 etaptan oluşmaktadır. İlk etap dolum aşamasıdır. Geotekstil tüpün içine işlem görmüş atık doldurulur ve tüp katı maddeyi içinde hapseder. İkinci etaptayse geotekstil tüpün içine basılan bu malzemenin içindeki su tüpün gözeneklerinden dışarı atılırken katı malzeme tüp içinde kalır. Üçüncü etap konsolidasyon aşamasıdır. Bu etapta kuruma işlemine bağlı olarak katı malzeme içindeki su oranı azalmaya devam ederek katılaşır. Son etapta tamamen katı hale gelmiş malzemenin ortadan kaldırılması işlemidir. Malzeme artık rahatlıkla atık alanlarına taşınacak duruma gelmiştir.
Geotekstil tüpler, deniz veya dere tabanında çökelmiş kontamine zeminlerin taranıp depolanarak bu malzemelerin doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesine olanak tanır. Malzemeyi içinde barındırarak suyun çıkmasına izin veren geosentetik tüpler, dere yataklarının kurutulmasında ve çeşitli uygulamalarda zeminin depolanması için kullanılabilir.
Bu tüpler projesine bağlı olarak farklı boyutlarda üretilebilmektedir. Tüp uzunluklarının ve çaplarının farklı üretilebilmesinin yanı sıra, saha şartlarına göre de farklı tipte ve özellikte geotekstilerden de üretilebilir.
Susuzlaştırma performansı, tüplere taranan çamurun basılmasından önce bazı polimerlerin eklenmesiyle geliştirilebilir. Bu polimerin içeriği çalışılacak alandaki mevcut çamurun analizi sonucunda belirlenir. Polimer eklenmesiyle taranan tortunun içindeki su daha hızlı bir şekilde çıkar ve sadece katı malzeme kalması işlemi hızlandırılmış olur. Yapılacak olan ön saha testlerinden sonra katılacak olan polimerin içeriği ve miktarı belirlenmektedir.
Drene edilmesi gereken tüm malzeme tiplerinde bu tüpler kullanılabilir. Belediye kanalizasyon atıklarının yanı sıra zirai atıkların depolanması ve susuzlaştırılması içinde geniş bir kullanım alanı vardır. Çevre ıslahı uygulamalarında geotekstil tüplerin kullanımı son yıllarda artarak yaygınlaşmıştır.