Dere ve kanal ıslahı, suyun akışını kontrollü bir biçimde şekillendirerek kararlı bir kanal oluşturmayı hedefler. Islah çalışmaları doğru biçimde uygulandığında suyu ve tortuları taşırken kanal yapısının bozulmasını engelleyen bir sistem elde edilmesini sağlar.
Dere ve kanal ıslahı projelerinde farklı amaçlarla geosentetik ürünlerden yararlanılması mümkündür:
- Geosentetikler sayesinde nehir, akarsu ve derelerin kanal yatak ve şevlerinde stabilite ve geçirimsiz sağlanarak erozyon engellenir. Geosentetiklerin kullanımı kanallarda doğal bitki örtüsünün oluşmasını da destekler.
- Taşkınlar ve sel baskınlarını önlemeye yönelik olarak da geosentetikler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Suyun hidrolik gücüne dayanıklı yapılar oluşturan geosentetikler oluşabilecek riskleri önlemenin en uygun araçlarıdır.
- Geosentetik malzemeler kullanılarak suyun hidrolik enerjisini kıran veya akış yönünü belirleyen yapılar da inşa etmek mümkündür.
- Geosentetikler, hendek drenaj kanallarında, yağmur suyu bariyerlerinde, kanalların sızdırmazlığının sağlanmasında kullanılırlar.
- Bu malzemeler yamaçlarda ve su kanal yataklarında ve hepsinden öte zeminin doğal korumasının yetersiz ve su basıncının çok yüksek olduğu her yerde sızdırmazlık sağlamak için de kullanılır. Bu matlar, su altındaki ve üstündeki sabit bentlerin, su pompa istasyonlarının, toplama havzalarının, savak yataklarının ve dolgu izolasyonlarının sızdırmazlığının sağlanması amacıyla da uygulanmaktadır.
- Ayrıca agresif atık sıvıların açık kanallar vasıtasıyla toplama havzalarına ve arıtma tesislerine boşaltılması gereken endüstriyel tesisler açısından da son derece önemli ürünler olduğu kanıtlanmıştır.
- Dik eğimli yamaçlarda ve hatta dikey olarak bile korunma gereksinimi olan zeminin ve temellerin sızdırmazlığının sağlanmasında son derece başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir.
- Su sıkıntısı yaşanan yerlerdeki sulama kanallarının izolasyonunda bu ürünler su geçirmezlikleri sayesinde son derece değerli olan suyun kanallardan sızıp gitmesini önlemekte ve büyük ihtiyaç duyulduğu verimli tarım arazilerine ulaşımını sağlamaktadır.
- Uygulama esnasında zemindeki her köşeye, kıvrıma, girintiye ve çıkıntıya uyum sağlar ve de sağlam ve geçirimsiz bir koruyucu tabaka oluşturur.
- Hidrolik mühendisliğinde mükemmel statik dayanımları ve buna bağlı sürtünme katsayısı ile mümkün olan en yüksek esneklik düzeyinin elde edilmesine olanak sağlarlar.
- Geosentetikler, yoğun gemi trafiğinin olduğu bir sanayi limanındaki gevşek kumdan oluşan kıyıların ve yatakların da korunmasındaki en önemli alternatiflerdendir.
Uygulama Alanları
Limanlar
Havaalanları
Su Taşıma Kanalları
Barajlar/Göletler
Bataklık Zeminler
Avantajları
- Ekonomi sağlar.
- Hızlı üretilir.
- Esnek mimari alternatifler üretilebilir.
- Çevreye duyarlı bir sistemdir.
- Güvenlidir. Statik ve deprem yükleri altında betonarme ve benzeri yapılara oranla çok daha sağlıklı bir davranış gösterir.
- Özellikle zayıf temel zeminlerinde iyi bir alternatiftir
- Kıyılardaki ve kanallardaki erozyonu önler
Projeleriniz için En Doğru Çözüm Ortağı